Medicina usmjerena prema osobi

Predavanje u OB Zabok istaknulo važnost individualiziranog i holističkog pristupa pacijentima

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana organizirala je u srijedu, 22. studenog 2023. predavanje na temu „Medicina usmjerena prema osobi“.

Svim sudionicima uvodno se obratila liječnica Jadranka Šanjug, koja je istaknula važnost mentalnog zdravlja i holističkog pristupa dijagnostici i liječenju, naglasivši kako u OB Zabok sustavno educiraju sve kako bi liječenje pacijenata bilo uspješno.

Pozdravne riječi predavačima i sudionicima uputio je i ravnatelj Tihomir Vančina te naglasio kako je u OB Zabok dobrobit pacijenata na prvom mjestu, a posebno je istaknuo važnost komunikacije zdravstvenog osoblja s pacijentom te dostojanstvenog i humanog pristupa.

Psihijatrica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Marijana Braš naglasila je kako s Bolnicom odlično surađuje, osobito na području liječenja hrvatskih branitelja i članova obitelji te u razvoju palijativne medicine, a u svom izlaganju govorila je o medicini usmjerenoj prema osobi.

-Suvremena medicina ne bavi se dijagnozom, već osobom. Važno je da se sagleda biološka, psihološka, socijalna i duhovna komponenta svakog pojedinca – kazala je psihijatrica Braš te dodala da ako čovjeka promatramo samo kao dijagnozu, moguće su pogreške u dijagnostici i liječenju.

-Medicina usmjerena osobi vraća holistički pristup i naglašava važnost mentalnog zdravlja. U svakoj bolesti, ne samo psihičkoj, u liječenje je potrebno uključiti psihologe, psihijatre i druge specijalnosti. Mi smo već sad dio svjetskog pokreta medicine usmjerene prema osobi- naglasila je Braš te najavila da će se 12. Svjetski kongres održati u Zagrebu.

-Ovo vrijeme krize, ratova i ekoloških katastrofa još više naglašava da se nešto mora promijeniti, da se svi zajedno moramo educirati i prije svega biti ljudi-poručila je Braš, koja je predstavila i svoju memorijsko-stručnu knjigu „Susreti“ – putovanje prema novoj ekologiji uma.

Uslijedilo je sjajno predavanje profesora doktora Veljka Đorđevića, psihijatra o komunikaciji liječnika i pacijenta, koji je istaknuo kako je, kad govorimo o komunikaciji, u svijetu danas dominantan model medicine usmjerene prema osobi.

-Prvo smo imali paternalistički model gdje je liječnik odlučivao o svemu, pacijenti su bili samo brojke i simptomi. Onda smo ušli u model suradnog partnerstva, gdje smo bili suradnici u istom procesu, a zadnjih deset godina u svijetu dominira model medicine usmjerene prema osobi gdje gledamo osobu u njenom totalitetu – naglasio je doktor Đorđević uz napomenu da liječnici imaju odliku kliničke empatije, što znači da suosjećaju s osobom i imaju vještine da joj pomognu. -Na nama je ne samo da prepoznamo simptom i dijagnozu, nego da znamo pravilno komunicirati, kako bi pacijenti imali povjerenje u osobe koje za njih skrbe – zaključio je profesor Đorđević, koji je i predstavio svoj autorski roman „Svitanja“.