Pacijenti sa simptomima gripe

Poštovani,

Unazad dva tjedna primijetili smo veći priljev pacijenta s respiratornim simptomima koji se javljaju u prostore OHBP-a. Uglavnom se radi o bolesnicima s anamnezom i kliničkom slikom gripe tj zaraze virusom influenze.

Ukoliko bolesnici imaju uobičajne simptome gripe (simptomi počinju naglo i uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, opću slabost i klonulost, kihanje i curenje nosa, grlobolju i neproduktivni kašalj) molimo da se isti prije dolaska u OHBP (sekundarna razina zdravstvene zaštite) jave svom obiteljskom liječniku (primarna razina zdravstvene zaštite) koji će u slučaju potrebe bolesnika uputiti u bolnici.

Dolazak ovih bolesnika (s blažim simptomima, bez prethodnog pregleda liječnika obiteljske medicine) u prostore čekaonice i odjela OHBP dodatno pospješuje širenje bolesti, što može biti kobno za teško bolesne pacijente koji se u tom trenutku nalaze u OHBP.

Informacije o bolesti za pacijente:

Virus gripe se lako prenosi kapljičnim putem kod kašljanja i kihanja i indirektnim kontaktom kada respiratorni sekret oboljelih dospije na ruke, maramice i druge površine. Inkubacija kod gripe varira od 1 do 5 dana (prosječno 2 dana), a osobe su zarazne već 1 dan prije početka simptoma bolesti te 4 do 5 dana nakon početka bolesti.

Klinička slika gripe teža je od obične prehlade, a u nekompliciranim slučajevima traje nekoliko dana
Simptomi počinju naglo i uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, opću slabost i klonulost, kihanje i curenje nosa, grlobolju i neproduktivni kašalj. Kod djece se osim temperature i respiratornih simptoma mogu javiti i gastrointestinalni simptomi (povraćanje i proljev). Moguće je da kašalj, umor i malaksalost traju i nekoliko tjedana nakon preboljenja.
U nekim slučajevima bolest se može očitovati i težom kliničkom slikom koja tada zahtjeva bolničko liječenje (uglavnom u starijih od 65 godina te djece mlađe od 1 godine).
Za ljude koji su oboljeli od jednostavne i nekomplicirane sezonske gripe najbolje je ostati liječiti se kod kuće simptomatskom terapijom i snižavanjem temperature (npr. paracetamol u dozi 1 g ili ibuprofen 600 mg), a tako se i smanjuje mogućnost prijenosa na druge osobe. Treba redovito i učestalo prati ruke te paziti na dobru respiratornu higijenu (pokrivanje nosa i usta kod kihanja i kašljanja papirnatom maramicom koja se zatim pravilno odloži).
Najučinkovitija mjera prevencije gripe je cijepljenje. Cijepljenje je prvenstveno preporučljivo za rizične skupine: trudnice, starije osobe i osobe s kroničnim bolestima i stanjima te za zdravstvene radnike, no cijepiti se može bilo koja osoba starija od 6 mjeseci, nakon pregleda liječnika koji će isključiti moguće kontraindikacije. Cijepiti se može kod izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.