Predavanja povodom Hrvatskog dana migrene

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, povodom Hrvatskog dana  migrene koji se obilježava 21. ožujka, održana su predavanja na tu temu.

Naime, migrena je druga po učestalosti vrsta primarne glavobolje koja je  onesposobljavajuća i može imati velike implikacije u privatnom i poslovnom životu. Opisuje se kao povremena glavobolja koju karakterizira pulsirajuća bol (ponekad može biti i tupa), često u polovici glave (ali bol može biti prisutna u području čela, vrata, ramena), obično praćena mučninom, povraćanjem i pojačanom osjetljivošću na svjetlost, buku i mirise, a može potrajati od 4 do 72 sata.

Voditelj Odjela neurologije sa odsjekom za neurološku i intenzivnu skrb dr. Zlatko Hucika, spec.neurolog, univ.mag.med kazao je kako su ovakve edukacije i osvješćivanje javnosti nužne iz razloga što je migrena vrlo česta i neprepoznata, a Imamo mogućnosti danas vrlo lako liječiti takav problem.

„Mi smo još 2019. prepoznali malo detaljnije taj problem, zato što smo vidjeli da treba nekako kanalizirati te ljude i to smo napravili preko ambulante za glavobolju. Koliko znam još uvijek smo jedina ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koja ima specijaliziranu ambulantu za glavobolje, čak prije nego što su to imali neki KBC-ovi“ – istaknuo je dr. Hucika te dodao da se radi na tome da što više bolnica ima jednu takvu ambulantu.

Najčešće od migrene pate žene i to tri puta češće od muškaraca, kazao je dr. Hucika, a problem je što je najčešće pogođeno radno aktivno stanovništvo (dob 20, 30 i 40 godina). Naglasio je da to nije obična glavobolja nego kompleksni poremećaj, bolest cijelog mozga gdje pacijenta jednostavno toliko onesposobi da on taj dan više nije funkcionalan.

„Sama bolest se ne može izliječiti jer postoji genetska predispozicija, ali danas imamo efikasne lijekove kojima možemo kontrolirati tu bolest i svesti ju na najmanju moguću mjeru. Mogu samo reći da postoji abortivna terapija za akutno liječenje migrene i preventivna terapija koju danas dijelimo na nespecifičnu, koju smo do unatrag 5 godina jedinu upotrebljavali i unatrag 5 godina već sad specifičnu terapiju, preventivnu koja mogu reći čak da je revolucija u našem liječenju i s kojom možemo jako dobro kontrolirati tu bolest“ – poručio je dr.Hucika.

Tako su održana dva predavanja, prvo predavanje „Obilježavanje „Hrvatskog dana migrene“ održao je dr. Zlatko Hucika, spec.neurolog, univ.mag.med. koji je govorio o samoj bolesti, načinima liječenja i o ambulanti za glavobolju. Drugo predavanje „Živjeti s migrenom“ o sestrinskom aspektu liječenja održale su prvostupnice sestrinstva Romana Strsoglavec i Ivana Krleža.