Rodilište prijatelj majki i djece – nove perspektive

Poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja „Rodilište prijatelj majki i djece – nove perspektive“ održan je u srijedu, 19. travnja 2023. u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana

Tečaj je bio namijenjen svim zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, posebice s Odjela ginekologije i porodništva, kao i djelatnicama i djelatnicima primarne zaštite žena u Domu zdravlja KZŽ te u patronažnoj službi DZKZŽ.

U Hrvatskoj se od 1993. godine provodi program „Rodilišta-prijatelji djece“ tako da od početka 2016. godine sva hrvatska rodilišta nose naziv „Rodilišta-prijatelji djece“. Prilikom ocjenjivanja primjenjuju se kriteriji „10 koraka do uspješnog dojenja.“ Uz ovaj osnovni sadržaj ocjenjivanja koji daje naglasak na dojenje, rodilišta su imala i mogućnost uključiti se u pilot projekt Rodilišta prijatelj majki i djece, u kojem su sudjelovala četiri hrvatska rodilišta: rodilište KB Merkur, KB Sveti duh, KBC Rijeka i rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Koordinacijski tim za promicanje dojenja KZŽ kao i radna skupina Ministarstva zdravstva za provođenje programa „Rodilište prijatelj majki i djece“, poduzimaju brojne aktivnosti, koje podržava i kompletni stručni kolegij rodilišta OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, za što žurniju implementaciju programa „Rodilišta prijatelj majki i djece“ u svakodnevnu kliničku praksu. Upravo na tom tragu i temeljem spomenutih ciljeva provodi se i ova edukacija i kontinuirano usavršavanje svih zdravstvenih djelatnica i djelatnika, koji su neposredno uključeni u implementaciju projekta.

Voditelj tečaja, izv. prof. dr. sc. Rajko Fureš, prim. dr. med., voditelj Odjela ginekologije i porodništva kazao je kako se ovoj tituli „Rodilište prijatelj majki i djece“ stremi još od početka devedesetih godina, kada su među prvima u Hrvatskoj stekli titulu: „Rodilište prijatelj djece“, koja je u više navrata obnovljena.

-U zadnjih desetak godina pojavila se inicijativa da se odnos prema rodiljama, prema trudnicama, prema novorođenčadi digne na još viši nivo i da bi humanizacija poroda doista, u skladu sa najsuvremenijim svjetskim standardima, trebala biti svakodnevnica. Upravo smo zato i odabrani da sudjelujemo u ovom pilot programu zajedno s još tri hrvatska rodilišta, rodilište KB Merkur, KB Sveti duh i KBC Rijeka. U zadnje vrijeme kreće se u implementaciju projekta „Rodilišta prijatelj majki i djece“  na premisama koje su određene od strane svjetske organizacije ginekologa i  opstetričara FIGO  i uz potporu UNICEF-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske– istaknuo je dr.sc. Fureš.

O novim spoznajama i liječenju boli u porodu između ostalih predavača bila je i prim. mr. sc. Jadranka Šanjug koja je prezentirala najnovija iskustva i metode.

-Imamo dosta naših iskustava s novim metodama jer već šest godina upotrebljavamo plinsko obezboljavanje u porodu, žene su jako zadovoljne i od nedavno smo postali referalni centar, lideri za vibrirajući madrac koji je još jedna nova relaksirajuća tehnika obezboljavanja u porodu bez medikamenata – naglasila je prim. mr.sc. Šanjug.

O ulozi primalja i provedbi i inicijativi „Rodilište prijatelj majki i djece“ govorila je Katarina Svažić, mr. sestrinstva i prvostupnica primaljstva.

-Ukratko ću prikazati koja je uloga nas primalja, da olakšamo rodiljama i našim pacijenticama porođaj i da im vrijeme u našem rodilištu ostane u lijepim sjećanju – rekla je Svažić te dodala da su prema informacijama s terena i rodilje i babinjače zadovoljne njihovom uslugom. Dokaz je i sve veći broj trudnica iz okolnih mjesta van županije koje dolazi u ovo rodilište.

Josipa Vdović, magistra sestrinstva i glavna sestra Odjela za porodništvo i opstetriciju izrazila je zadovoljstvo ovim tečajem i trajnim edukacijama koje se organiziraju kontinuirano za primalje i sestre.

-Moram istaknuti da nam je ovo važno jer se tu također susrećemo s našim suradnicama na terenu, a to su naše iznimno cijenjene patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije s kojima, moram istaknuti, imamo već jako dobru i dugogodišnju suradnju – kazala je Vdović te dodala da sve počinje u rodilištu, a kolegice s terena nastavljaju svojim prisustvom i savjetima pomagati majkama nakon izlaska iz rodilišta.

Novosti vezano za praćenje trudnoće i postupcima koji se preporučaju prilikom implementacije projekta „Rodilište prijatelj majki i djece“ prezentirao je i izv. prof. dr. sc. Milan Stanojević, dr. med. naglasivši da su u fokusu ljudska prava i majki i djece i da je potrebno što manje uplitati se u prirodne procese, za razliku od kako se to činilo do nedavno.

-Trebali bi povećati svijest društvene zajednice da se vratimo onome što je priroda i da radimo na tome da se tokofobija – strah od rađanja unutar ženske populacije smanji – poručio je dr.sc. Stanojević naglasivši važnu biološku ulogu žene za opstanak vrste u evolucijskom smislu.

Nesporno je da ovaj poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja kao cilj ima napraviti podlogu za pripremu i uvod u programe koji se planiraju na planu humanizacije poroda, a u interesu majki i djece.