U OB Zabok svečano obilježen početak izgradnje UPMC sveobuhvatnog onkološkog centra

U četvrtak, 21. prosinca 2023. u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana svečano je obilježen početak izgradnje UPMC Hillman sveobuhvatnog onkološkog centra, te je položena vremenska kapsula.

UPMC je najveći akademski medicinski centar u SAD-u, koji je osnovan 1893. godine, zapošljava preko 95.000 djelatnika, od toga je više od 5.000 liječnika. U lancu UPMC-a je ukupno80 bolnica sa 8.400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. Tijekom proteklih deset godina UPMC je u razvoj biomedicinskih znanosti uložio više od milijardu dolara, dok je samo u područje razvoja imunoterapije investirao više od 300 milijuna dolara. U projekt onkološkog centra u Zaboku uložit će više od 15 milijuna eura.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Tihomir Vančina istaknuo je kako se na svjetsku mapu UPMC-a upisuje Zabok, Krapinsko zagorska županija, ali i Republika Hrvatska.

-Postajemo član velike UPMC obitelji i dobivamo priliku raditi s renomiranim pružateljima zdravstvenih usluga i učiti od najboljih zdravstvenih stručnjaka na svijetu. Sveobuhvatni onkološki centar bit će savršen dodatak opsegu medicinskih usluga koji će se moći obaviti u našoj Krapinsko- zagorskoj županiji, ovdje u malom Zaboku, a koje će biti korisne cijelom hrvatskom zdravstvenom sustavu, ali i pacijentima iz naših susjednih zemalja – rekao je ravnatelj Vančina te zahvalio svima onima koji su ovaj san pretvorili u stvarnost.

Partner Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i UPMC-a, profesor Dragan Primorac, predsjednik upravnog vijeća bolnice Sv. Katarina kazao je kako će ovo Hrvatskoj dati jednu posebnu prepoznatljivost.

– Ako pogledate da je jedna institucija koja ima proračun 30 milijardi dolara, dakle veći od proračuna Republike Hrvatske, odlučila kod nas napraviti ovoliku investiciju, radimo iskorak koji do sada nije viđen na jednom mjestu. U onkologiji ništa više neće biti kao do sada. Imat ćemo sveobuhvatnu onkologiju koja pored područja radijacijske onkologije, stereotaksične kirurgije, obuhvaća i imunoterapiju te početak razvoja genske terapije– kazao je profesor Primorac te dodao da je rak glavni javnozdravstveni problem Hrvatske i cijele Europske unije koja je kao jedan od svojih glavnih strateških projekata donijela odluku da onkologija i zbrinjavanje onkoloških pacijenata bude jedan od prioriteta zdravstva.

Da je danas poseban dan za Krapinsko-zagorsku županiju i Republiku Hrvatsku, naglasio je i župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar te dodao da će budućnost pokazati koliko je to veliko i značajno.

-Republika Hrvatska je nažalost među pet zemalja po stopi smrtnosti od raka. Ovakav onkološki centar kod nas u Hrvatskoj je davanje nade ljudima za život, a to nema cijenu-na kraju je poručio Kolar.

Izvršni potpredsjednik UPMC-a i predsjednik UPMC International, Chuck Bogosta kazao je da je ovo sedamdeset i sedmi takav centar kojeg otvaraju i da nigdje u svijetu nije imao ovakav osjećaj dobrodošlice te da se osjeća kao kod kuće.

Svečanosti je prisustvovao i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan, koji je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske daje punu podršku ovakvim investicijama koje doprinose sigurnom podizanju kvalitete zdravlja svih građana Republike Hrvatske.

-Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana će ovom međunarodnom suradnjom pružiti nešto što u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku još ne postoji. Velika zahvala svima koji su uključeni u ovaj projekt- kazao je ministar Habijan.

Vremensku kapsulu položili su ministar Damir Habijan, župan Željko Kolar, izvršni dopredsjednik UPMC-a i predsjednik UPMC-a International Chuck Bogosta, profesor Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća bolnice Sveta Katarina te ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

U vremenskoj kapsuli zapisano je:

Danas, 21. prosinca 2023. godine, ovdje je položena vremenska kapsula povodom početka radova na izgradnji onkološkog centra UPMC pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Ovo je početak velikog puta prema napretku, inovacijama i novom pristupu medicini koja spašava živote uz naprednu radijacijsku onkologiju, medicinsku onkologiju i PET-CT dijagnostiku, ne samo za stanovništvo s područja Krapinsko-zagorske županije, već cijele Republike Hrvatske, te šire.