Dan crvenih haljina u OB Zabok

Javnozdravstvenoj kampanji „Dan crvenih haljina“ pridružila se i OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana

Odjel neurologije OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana pridružio se javnozdravstvenoj kampanji, „Dan crvenih haljina“, koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, koji je nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Tako su u petak, 2. veljače održana predavanja o važnosti prevencije i pravovremene detekcije rizičnih čimbenika za bolesti srca i krvnih žila kod žena, a u suradnji s učenicima medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina, s  mentoricom mag. med. techn. Barbarom Benković, provedena je i akcija procjene rizika oboljenja od moždanog udara, mjerenjem krvnog tlaka, šećera, tjelesne visine i težine.

Prim. doktorica znanosti Maida Seferović, spec. neurolog na predavanju je spomenula koje su specifičnosti vezane uz moždani udar kod žena, obzirom da žene kroz život prolaze kroz razne faze, i u tijeku trudnoće, a i nakon trudnoće, a isto tako postoji povezanost moždanog udara sa migrenom koja često pogađa žena.

-Žene prvenstveno trebaju brinuti o svom zdravlju, na gene i dob ne možemo utjecati, ali možemo promijeniti neke svoje životne navike. Pokušati se nositi sa stresom i više se kretati, promijeniti prehranu, redovito se kontrolirati, kontrolirati masnoću u krvi, šećer i tlak jer dugotrajna izloženost visokom tlaku, šećeru i masnoćama može promijeniti krvne žile koje mogu biti izvor uzroka moždanog udara- rekla je Seferović te poručila ženama da paze na sebe, jer to nitko ne može umjesto njih.

Voditelj odjela neurologije Zlatko Hucika dr. med., spec. neurolog univ.mag.med., održao je predavanje o migreni i povezanosti s moždanim udarom kod žena, te naglasio kako treba poraditi na svijesti da se bolest što ranije detektira.

-Migrena je danas dominantna kod žena, tri puta češća nego kod muškaraca, povezana je s rizikom od moždanog udara, a pogotovo kad se radi o migrenama s aurom- pojasnio je na predavanju doktor Hucika dodavši da se žene ne žale previše na svoje simptome, te je samim time ponekad teže dati dijagnozu na vrijeme.

-Poruka svim ženama je da sudjeluju na ovakvim edukacijama i da se malo više ohrabre i pričaju o tome što im se događa, da ne čekaju dugo i da se kontroliraju- poručio je Hucika.

Glavna sestra Odjela neurologije Jelena Martinec Rihtarić, mag. med. techn., istaknula je na predavanju da je cilj smanjiti pojavu moždanog udara kod žena za 50 posto, što je ostvarivo.

Za one koji nisu stigli prisustvovati ovim predavanjima u OB Zabok, javnozdravstvena akcija se nastavila u popodnevnim satima u Zaboku, na kojem je doktorica Seferović  održala još jedno predavanje na temu “Moždani udar kod žena”.