1. Zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka maternice

U Gradskoj vijećnici u Pregradi održao se 1. Zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka maternice „Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti“

Simpozij su organizirali Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Hrvatski liječnički zbor– podružnica Krapinsko-zagorske županije uz suorganizaciju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Sudionici Simpozija bili su svi koji se u svom radu bave prevencijom, dijagnostikom i liječenjem karcinoma vrata maternice: liječnici, medicinske sestre, sanitarni inženjeri i tehničari, zdravstveno-laboratorijski inženjeri i tehničari, te ostali dionici društva koji se bave prevencijom i edukacijom.

Tomislav Jadan, ravnatelj HZJZ KZŽ kazao je kako oni već godinama rade na preventivnim akcijama, posebice cijepljenju, kako bi prevenirali uopće nastajanje ove bolesti.

-Možemo se pohvaliti kako je Krapinsko-zagorska županija među prvima u Hrvatskoj po procijepljenosti koja je svake godine preko 65 posto – naglasio je Jadan te dodao kako već godinama na tom projektu rade sa svojim partnerima, OB Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, Domom zdravlja KZŽ, Zagorskom ligom za borbu protiv raka i Udrugom Europa Donna Krapina.

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana doc. doktor znanosti Rajko Fureš naglasio je kako je svaki ljudski život dragocjen, te da će ovakvi skupovi rezultirati daljnjim iskoracima na planu dijagnostike, prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i perspektive kao i bolje budućnosti za oboljele od raka vrata maternice.

-Najvažnije u cijeloj priči je da treba na vrijeme ići na ginekološke preglede, da svake godine treba redovito raditi papa test, a za mlade najveća poruka bi trebala biti – nemojte stupati u nezaštićene spolne odnose, nemojte mijenjati partnere, pridržavajte se osnovnih postulata koji govore u prilog tome da je prevencija najvažnija, jer samo tako možemo osigurati bolje zdravlje, bolju budućnost i manji rizik od obolijevanja ne samo od raka vrata maternice već i spolno prenosivih bolesti, što u konačnici dovodi do zdravije zajednice-poručio je Fureš.

Da je prvi mjesec u godini uvijek posvećen borbi protiv raka vrata maternice istaknula je Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ te dodala kako ove godine edukativne i različite akcije traju cijeli mjesec i to na više razina.

-Jako puno edukativnih i informativnih aktivnosti se odvijalo u našim općinama i gradovima, i zaista se nastojalo doći u svaki kutak Krapinsko-zagorske županije. Aktivnosti u našoj županiji ima jako puno i izuzetno je važno poručiti da se i rak vrata maternice može spriječiti – kazala je Petek.

Zanimljiva tematska predavanja trajala su sve do 15 sati, a organizacijom ovog Simpozija, ova važna zdravstvena tema još više je je podigla svijest svih dionika u društvu koliko je važna prevencija, redovni pregledi, ali i cijepljenje protiv HPV virusa. Najbolje doba za cijepljenje i muške i ženske populacije je od petog do osmog razreda osnovne škole, a pogotovo u petom razredu zato što je najbolji imunološki odgovor i zaštita je dugotrajna.