Listopad, mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad, mjesec borbe protiv raka dojke – Intranet – Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana

Poštovani,

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a svake godine prve subote u tom mjesecu obilježava se Dan ružičaste vrpce  kada se raznim akcijama i događanjima nastoji istaknuti potrebu ranog otkrivanja ove bolesti. Ove godine u Hrvatskoj se obilježava po 21. put.

Ovaj humanitarni projekt započeo je u Americi prije 25 godina, a pokrenula ga je humanitarna neprofitna udruga za borbu protiv raka dojke nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Do danas se u ovaj humanitarni projekt uključilo više od 30 zemalja koje kroz razne humanitarne udruge i javne zdravstvene institucije provode akcije kojima se nastoji  obuhvatiti, upoznati i upozoriti što veći broj ljudi na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izliječenja.

Projekt ima za cilj osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki jer pri postavljnju dijagnoze u ranom stadiju  i uz pravilno liječenje više od  90% bolesnica s rakom dojke  može se izliječiti.

Rak dojke je najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji, a najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina iako oboljevaju i žene mlađe dobi kao i muškarci. Predispozicija za razvoj ove maligne bolesti veća je kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine, pretilost kao i genetska predispozicija

U Hrvatskoj, uz niz humanitarnih akcija, krajem 2006. godine započeo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Da ovakve akcije i programi imaju pozitivan odjek uočava se prema statističkim podacima jer se  u posljednjim godinana bilježi više od 60% odaziva žena na mamografski pregled što je najbolji rezultat od kada se akcija provodi. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Prema statističkim podacima Lige protiv raka u RH se bilježi  pad smrtnosti u odnosu na ranija razdoblja pa je tako rak dojke  sad  treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća.

Slijedom svega navedenog i nakom iznijetih činjenica nameće se sam po sebi zaključak:

BRINIMO SE O SVOME ZDRAVLJU I ODAZOVIMO SE NA PREVENTIVNI PREGLED!

A isto tako:

Ružičasta je zaštitna boja, pa se nemojmo ustručavati pokazati svoju potporu!

Letak za samopregled dojki

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke