Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi – 10. listopad

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi, dan je pružanja podrške hospiciju i palijativnoj skrbi širom svijeta.
Održava se drugu subotu u listopadu svake godine.

Ciljevi Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi su:

  1. Preko javnih akcija povećanje dostupnosti hospicija i palijativne skrbi u cijelom svijetu.
  2. Podizanje svijesti i razumijevanje potreba (medicinskih, socijalnih, praktičnih i duhovnih) ljudi koji žive s bolestima koje ograničavaju život uključujući članove njihovih obitelji.
  3. Prikupiti sredstva za potporu i razvoj hospicija i usluga palijativne skrbi širom svijeta.

DEFINICIJE PALIJATIVNE SKBI

Palijativna skrb je aktivna, ukupna skrb za pacijenta čija bolest ne reagira na postupke liječenja. Najvažnije je suzbijanje boli i drugih simptoma, te scijalnih, psiholoških i duhovnih problema.

Palijativna skrb je interdisciplinarna u svom pristupu, te svojim djelokrugom obuhvaća pacijenta, obitelj i zajednicu. Nudi najosnovniji koncept zaštite – zbrinjavanje pacijentovih potreba gdje god da se za njega skrbi, bilo kod kuće ili u bolnici.


Palijativna skrb afirmira (održava) život, a smrt smatra normalnim procesom; ona smrt ne ubrzava niti je odgađa. Ona nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti (WHO).

FILOZOFIJA PALIJATIVNE SKRBI

  • Vrijednost pacijentove autonomije i dostojanstva, potreba za individualnim planiranjem i donošenjem odluka, holistički pristup.
  • Autonomija-pacijent zadržava svoje samoodređenje u vezi ovlasti nad odlučivanjem o mjestu skrbi, postupcima skrbi, te pristupa stručnjacima za palijativnu skrb.
  • Dostojanstvo – palijativnu skrb treba izvoditi na uljudan, otvoren i osjetljiv način, sa osjetljivošću na osobne, kulturne i vjerske vrijednosti, vjerovanja i prakse, kao i zakone pojedine zemlje.
  • Osoblje u palijativnoj skrbi treba održavati suradnički odnos s pacijentima i obitelji. Pacijenti i obitelji su važni partneri u planiranju njihove skrbi i postupaka u vezi njihove bolesti.
  • Središnji cilj palijativne skrbi je postizanje, podrška, očuvanje i poboljšavanje najbolje moguće kvalitete života. Značenje “kvalitete života” može odrediti jedino svaki palijativni pacijent za sebe pojedinačno.