OB Zabok sudjelovala u javnozdravstvenoj akciji povodom Svjetskog dana hipertenzije

Povodom Svjetskog dana hipertenzije provedena je javnozdravstvena akcija u Krapinsko-zagorskoj županiji. Akcija se održala u Krapini, Zaboku te Krapinskim Toplicama gdje su zainteresirani mogli izmjeriti šećer, tlak, indeks tjelesne mase te napraviti EKG te dobiti savjete vezane uz hipertenziju.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije je podizanje svijesti javnosti, informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog udara, srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.

U Krapini se akcija provodila na Trgu Ljudevita Gaja s početkom u 10, a trajala je do 12 sati, gdje su sudjelovale ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Danica Horvat, glavna sestra Specijalne bolnice Krapinske Toplice Danijela Barić, epidemiologinja Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ te vodeća sestra Telekardiološkog centra Klinike Magdalena, Milena Rukljač.

Javnozdravstvenu akciju obišao je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je kazao kako je važno skrenuti pozornost građankama i građanima da je potrebno voditi brigu o svojem zdravlju, pravilnoj prehrani, treba pojačati kretanje te boraviti u prirodi, baviti se sportskim aktivnostima, svatko prema svojoj dobi i mogućnostima, kao što je važno i redovito se kontrolirati.

Nije problem sama hipertenzija, nego posljedice, naglasila je Danica Horvat, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana upozorivši kako tlak uništava stjenke krvne žile što može uzrokovati moždani udar, srčani udar, probleme s bubrezima, jetrom i druge. Također je pojasnila kako pacijent najčešće dođe s nekakvom komplikacijom hipertenzije: vrtoglavicom, zamućenjem vida, a također se nerijetko otkrije i prvi simptom moždanog udara. Prilikom udara dolazi do oštećenja tijela što utječe na obitelj, ali i kompletno društvo obzirom da osoba gubi radnu sposobnost i u većini slučaja treba pomoć i njegu.