Obilježen Hrvatski dan šećerne bolesti

U utorak, 14. svibnja u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana javnozdravstvenom akcijom te tematskim predavanjima obilježen je Hrvatski dan šećerne bolesti. Svi zainteresirani pacijenti i građani mogli su od 10 do 12 sati u holu ispred poliklinike izmjeriti šećer i tlak i dobiti savjete za zdrav način života, a za zdravstvene djelatnike tematska predavanja o kontinuiranim mjeračima glukoze održana su od 13 sati u Sivoj dvorani.

Kako je istaknula Nikolina Tolj, dijabetolog u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana, ovim događajem želi se podići svijest o samoj šećernoj bolesti i razvijenosti šećerne bolesti, metaboličkom sindromu, debljini kao i svim rizicima koja takva kronična stanja nose.

-Građanima i pacijentima smo mjerili glikemiju, krvni tlak, pokazali kako bi trebali slagati određene obroke i mogli su probati vježbe s fizioterapeutom.

U Hrvatskoj je oko 400 tisuća registriranih osoba oboljelih od šećerne bolesti, no svaki treći pacijent nije registriran. Zato nam je bitno da podignemo svijest o važnosti preventivnih programa, o aktivnom pristupu i traženju samih pacijenata u ordinacijama obiteljske medicine jer se obično takvi pacijenti otkriju slučajno-pojasnila je doktorica Tolj.

Branka Gregurović, predsjednica Udruge oboljelih od dijabetesa Krapina naglasila je kako se njihove aktivnosti provode kroz predavanja i susrete s ostalim članovima.

-Mi smo jedina takva Udruga na području Krapinsko-zagorske županije, djelujemo već 19 godina, a na području grada Krapine je oko tisuću oboljelih od šećerne bolesti- rekla je Gregurović, dodavši da je ljudima koji boluju od dijabetesa najveći problem nabava trakica, jer 50 trakica koje dobiju mjesečno nisu dovoljne, pošto ljudi koji su na inzulinu moraju mjeriti šećer po 5-6 puta na dan.

Da se vrlo rado priključuju svim javnozdravstvenim akcijama, a neke, poput Hrvatskog dana šećerne bolesti, organiziraju i sami, rekla je Danica Horvat, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

-Problem šećerne bolesti je kao i s povišenim krvnim tlakom, nema jasnih znakova i simptoma, a kod nekih pacijenata se dijagnoza postavi tek kad nastupe ozbiljne komplikacije. Šećerna bolest komplicira sve ostale bolesti, budući da oštećuje krvne žile koje su preduvjet za opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima- poručila je Horvat.

Dodala je da prema statistici svaki drugi oboljeli nema dijagnozu šećerne bolesti čime su ovakve javnozdravstvene akcije od velikog značaja za građane, a besplatne su i dostupne, sve u cilju smanjenja trenda rasta broja oboljelih.

Tematska predavanja o kontinuiranim mjeračima glukoze održana su od 13 sati u Sivoj dvorani. Predavanja su održale doktorice medicine Marina Gverić Kukovačec i Nikolina Tolj.

Hrvatski dan šećerne bolesti posvećen je svim oboljelima, njihovim obiteljima, te zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su direktno i indirektno uključeni u proces liječenja ove kronične bolesti, ali i svima onima koji promjenom svojih stilova života mogu utjecati na to da šećernu bolest izbjegnu ili je barem odgode neko vrijeme, a u slučaju da se je ona ipak razvila, da ju na vrijeme otkriju.