U OB Zabok obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Dan sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja posvećen je prepoznavanju i izražavanju zahvalnosti svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima u zdravstvenom sustavu na njihovoj humanosti i radu.

Kako bi se zahvalila svim kolegicama i kolegama na predanom radu, Danica Horvat, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana organizirala je edukativno-zabavni program u zabočkoj bolnici.

-Svake godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara (više od 130 nacionalnih udruga medicinskih sestara diljem svijeta, koja broji  više od 28 milijuna medicinskih sestara) odabire temu obilježavanja Dana sestrinstva. Ove godine se nastavlja prošlogodišnja tema: Naše medicinske sestre – naša budućnost, s time da je ove godine naglasak na ekonomsku moć skrbi. Unatoč tome što je okosnica zdravstvene skrbi, sestrinstvo se često suočava s financijskim ograničenjima i društvenim podcjenjivanjem zanemarujući činjenicu kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajne ekonomske i društvene koristi – istaknula je na samom početku Horvat dodavši kako kreatori politika, zdravstveni radnici, pa čak i šira javnost često nisu svjesni ili su pogrešno informirani o povratu ulaganja koje adekvatno financiranje sestrinstva može osigurati. Čestitala je i svim primaljama Međunarodni dan primalja. Naglasila je da se Bolnica već sada bori s problemom primaljskog kadra, uz najavljen odlazak u mirovinu 6 primalja od ukupno 46. -Želja nam je da se poboljša društveni status primalja, kako bi one postale profesija izbora za našu mladež koja bira svoje buduće zanimanje – poručila je glavna sestra Horvat.

Sve prisutne, prije samog početka zabavnog dijela programa pozdravila je i Jelena Martinec Rihtarić, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara KZŽ te kazala da si sestre međusobno pomažu te da su puno napredovale kao kolektiv.

Sve prisutne je u ime ravnatelja i svih liječnika pozdravila Ljiljana Družinec Hršak, zamjenica ravnatelja, doktorica medicine, specijalistica anesteziologije i intenzivne medicine OB Zabok.

-Vi ste srce i duša našeg tima, brojnije ste od nas liječnika i bez vašeg svakodnevnog angažmana, mi ne bi mogli na ovako kvalitetan način obavljati svoj posao i biti na usluzi našim pacijentima. Hvala vam od srca i vjerujem da ćemo i nadalje ovako dobro surađivati na dobrobit svih naših pacijenata -kazala je Družinec Hršak.

Fenomenalan nastup KUD-a Krapina sa stand up predstavom „Svekrva i snaha“, izmamio je svima osmijeh na lice, a predstava „50. rođendan“ u izvedbi dramske sekcije KUD-a Krapina oduševila je sve prisutne i uljepšala radni dan.