Solarna elektrana na OB Zabok primjer dobre prakse i prva takva u Hrvatskoj

U petak, 7. srpnja 2023. godine gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević sa suradnicima, stigao je u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana, gdje su ga dočekali ravnatelj Bolnice Tihomir Vančina, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima te ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac sa suradnicima. Kako se očekuju natječaji za solarizaciju krovova javnih ustanova te velike investicije na području Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba, potreban primjer dobre prakse nalazi se upravo na krovu zabočke bolnice.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako se prva elektrana izgradila upravo ovdje u Zaboku po modelu PPA, snage 410 KW. Takav model predstavlja nabavu električne energije po definiranoj cijeni uz nula eura troška za investiciju od strane Bolnice. Također je dodao kako je elektrana puštena u pogon još 2019. godine te je time postignuta ušteda struje više od 200.000 eura do sada.

To je 13 posto ukupnih potreba Bolnice za strujom, tako da se planira sljedeća investicija na parkiralištima OB Zabok. Preliminarni dogovori vezano za solarizaciju parkirališta već su odrađeni, planira se ukupna jačina 600 KW, što je veće od ove trenutne elektrane na krovovima OB Zabok. Osim uštede energije, ravnatelj je naglasio i kako se do sad time uštedjelo 250 tona CO2 i to je doprinos naše Bolnice ekologiji i očuvanju prirode.

Naime, PPA modelom nabave privatni partner se obvezuje izgraditi sunčanu elektranu na krovovima naručitelja te tijekom trajanja ugovora isporučivati električnu energiju po garantirano niskoj cijeni. Nakon određenog razdoblja, 10 godina ili više, elektrana prelazi u trajno vlasništvo naručitelja i tada je sva proizvedena električna energija praktički besplatna.

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e potvrdio je kako je ovo primjer najbolje europske prakse koja štiti javni novac i garantira da će svaki naručitelj dobiti upravo uslugu koju je platio te dodao da bi ovakav način ugovora trebao postatistandardni nacionalni model.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar najavio je novi investicijski ciklus u ovoj županiji te posebno istaknuo ovu elektranu  OB Zabok koja je prva kao takva i u Županiji i u Hrvatskoj. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević imao je priliku razgledati i iz prve ruke doznati kako i na koji način se realizirao projekt.