Tvrtka ZMH Horvat uručila OB Zabok donaciju vrijednu 11.000 eura – nabavljeni uređaji za ubrzavanje procesa trijaže na OBHP Zabok

Zahvaljujući tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine, Odjel za objedinjeni hitni bolnički prijam Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana postao je bogatiji za nekoliko modernih medicinskih uređaja.

Primopredaja ove specifične opreme vrijedne 11.000 eura, koja je nabavljena u koordinaciji s Upravom i djelatnicima OB Zabok, održala se u srijedu, 13. prosinca 2023. godine u prostorima Bolnice. Nabavljeni su: Mindray VS8 koji se koristi za mjerenje vitalnih funkcija pacijenta na trijaži i dva tzv. point of care analizatora AQT 90 flex i ABL 90 flex plus, čija je osnovna namjena brza i iznimno pouzdana analiza krvi.

Ivana Horvat iz tvrtke ZMH Horvat kazala je kako su umjesto proslave za 30-tu obljetnicu tvrtke odlučili radije donirati uređaje koji će pomoći svim ljudima koji žive na području Krapinsko-zagorske županije.

-Nadamo se da smo pomogli, ovo je naša druga donacija Bolnici Zabok i iskreno se nadamo da ćemo i u sljedećim godinama pomagati i dalje – kazala je Horvat dodavši kako u poslovanju stalno bilježe rast, a u pripremi je nova investicija u proširenje proizvodnih pogona, tj. u planu je izgradnja nove proizvodne hale od 2.000 četvornih metara, te najavila i nova zapošljavanja.

-Iskreno se nadam da će i drugi uvidjeti da je doniranje prvenstveno dobar osjećaj, pomaganje drugima je lijepi čin i nadam se da će i drugi gospodarstvenici prema našem primjeru odlučiti donirati ili bolnici ili potrebitima u našoj okolini – poručila je Horvat.

Na ovoj hvalevrijednoj donaciji zahvalio je Tihomir Vančina, ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana te čestitao 30-tu obljetnicu tvrtki ZMH Horvat.

-Ova tri aparata sigurno će doprinijeti kvalitetnijoj i bržoj reakciji u našem Hitnom bolničkom prijamu. Frozy, ZMH Horvat su zagorski brend, želim im i da dalje napreduju, da im se ostvari planirana investicija jer to znači i nova zapošljavanja – naglasio je ravnatelj Vančina te dodao kako kroz OBHP OB Zabok godišnje prođe više od 35.000 ljudi, a s ovim aparatima su dobili na brzini obrade, što je zapravo najbitnije u hitnom prijemu.

-Ono što je bitno u hitnom prijemu je vrijeme – vrijeme znači život – poručio je ravnatelj.

Da su ovi uređaji od neprocjenjive važnosti za OB Zabok potvrdila je Maja Svetec, doktorica medicine, spec. hitne medicine, voditeljica Odjela za objedinjeni hitni bolnički prijam.

-Prije kad smo vadili krv trebali smo te nalaze čekati barem pola sata – sad u roku jedne minute dobijemo kemijsku analizu krvi i još tri parametra u roku 15-ak minuta koji nam ukazuju na stanje pacijenta i bitno određuju daljnju terapiju. Imamo sad najnoviji trijažni monitor kojeg ćemo umrežiti s našim programom kako bismo još dodatno ubrzali sam proces trijaže, a što je u takvim slučajevima od životne važnosti za pacijenta – istaknula je Svetec.

Uručenju donacije prisustvovao je i župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je ZMH Horvat društveno odgovorna tvrtka obitelji Horvat iz Konjščine, koja u kontinuitetu to i pokazuje.

-Ova donacija nije prva, a siguran sam da nije ni zadnja koja je došla u OB Zabok. Tvrtke poput ZMH Horvat doprinose tome da je Zagorje izvozno orijentirana županija, da je pokrivenost izvoza uvozom 180 posto i to je obrazac kako bi zapravo trebala izgledati ekonomija čitave Republike Hrvatske, što nažalost nije- kazao je župan Kolar te zahvalio i čestitao tvrtki u ime Krapinsko-zagorske županije koja je, naglasio je, još uvijek osnivač bolnice.

-Mi nećemo prestati pomagati i investirati u našu bolnicu. Ovdje rade naši ljudi, tako da pozivam i tvrtke koje su godinama sa svojim donacijama poboljšavale kvalitetu usluge u našoj bolnici, da nastave to činiti i dalje- zaključio je župan.