Udruga ratnih veterana Tigrovi donirala 60 umjetničkih slika OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana

U utorak, 12. prosinca 2023. godine u OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana stigla je vrijedna donacija umjetničkih slika Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ.

Zdravko Ivanek – Kekec, predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrovi kazao je kako su ove slike nastale na njihovim likovnim kolonijama koje organiziraju već 11 godina i na kojima sudjeluju akademski umjetnici.

-Donirali smo 60 slika bolnici, da naprave aukciju i od prihoda kupe potrebne aparate. Odlučili smo se za OB Zabok jer je ovo naša bolnica, ovdje se liječe branitelji i u budućnosti ćemo se brinuti za sve potrebe ove bolnice – prilikom uručenja donacije kazao je Ivanek te ravnatelju Bolnice Vančini poklonio jedno od umjetničkih djela.

Likovna kolonija nastala je u čast prvog poginulog branitelja iz Krapinsko- zagorske županije, Željka Pavića-Kalca, rođenog u Đurmancu, pojasnio je Željko Herceg, bojnik u mirovini te dodao da se među doniranim slikama nalaze i dvije pripadnika Tigrova, također akademskih umjetnika.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina zahvalio je Tigrovima na ovoj donaciji slika koje će iskoristiti u najbolje svrhe i to za nabavu medicinskih uređaja koji će se upotrijebiti za liječenje braniteljske populacije kao i ostalih pacijenata.

-Još 2014. godine uz pomoć Ministarstva branitelja, Županije i svih braniteljskih udruga osnovali smo Bolnicu hrvatskih veterana u sklopu OB Zabok kroz koju je od tada zbrinut velik broj branitelja. S obzirom na trud, volju i želju koju mi kao zdravstveni profesionalci ulažemo, mislim da su svi zadovoljni jer se neizmjerno trudimo kako bi braniteljska populacija imala dobru zdravstvenu uslugu, do sada nismo imali nikakvih problema i nadam se da će se to nastaviti i u budućnosti- istaknuo je ravnatelj Vančina.

Na primopredaji donacije bio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako branitelji kao i uvijek gledaju na korist šire društvene zajednice, pa će tako i sredstva od prodaje slika, umjesto za rad Udruge, namijeniti svojoj veteranskoj bolnici.

-Mi ćemo zajedno s akademskom slikaricom Drempetić pripremiti katalog, ona će odrediti početne cijene slika za samu aukciju. Na nju ćemo pozvati naše gospodarstvenike, poduzetnike, obrtnike, općine i gradove kako bi skupili što više sredstava, koja će biti utrošena za kupnju medicinskih uređaja ili instrumenata za Bolnicu.

Također je istaknuo kako braniteljska populacija, osim što se bori s raznim bolestima, iz Domovinskog rata nosi i specifične osobne traume pa im treba posvetiti dodatnu pažnju.