U OB Zabok održan Simpozij o dojenju

Ove srijede, 25. listopada 2023. godine u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, održan je poslijediplomski tečaj trajnog usavršavanja o dojenju.

Kako je pojasnio izv. prof dr. sc. Rajko Fureš, prim. dr. med., voditelj odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana i Predsjednik Koordinacijskog tima za promicanje dojenja Krapinsko zagorske županije, riječ je o najsuvremenijim spoznajama na planu dojenja.

-Znamo da je dojenje vrlo značajno za  ljudsko zdravlje, najbolja je hrana za dojenčad, prevencija je za razvoj brojnih bolesti-prvenstveno raka dojke, a ono što je bitno, utvrđeno je da su djeca koja su hranjena majčinim mlijekom daleko imunološki zdravija. Ususret novih aktivnosti koje su vezane za novi krug ocjenjivanja svih rodilišta na području RH za “Rodilište prijatelj majki i djece” je i prva ovakva edukacija u vidu poslijediplomskog tečaja, gdje će se elaborirati najsuvremenije spoznaje na planu dojenja i njegovog značenja u zajednici, gdje će biti naj eminentniji stručnjaci na području Hrvatske- pojasnio je doktor Fureš.

Stotinjak sudionika slušalo je predavanja eminentnih stručnjaka, koji su govorili o najsuvremenijim spoznajama na planu dojenja. Tako su predavanja održali,  izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, dr. med., izv. prof. dr. sc. Milan Stanojević, dr. med., izv. prof. dr. sc. Rajko Fureš, prim. dr. med., doc. dr. sc. Milvija Plazibat, dr. med., doc. dr. dc. Deana Švaljug, mag. rehab. educ., Josipa Vdović, mag. med. techn., Biserka Sviben dipl. med. techn.

Organizatori ovog tečaja su: Hrvatski liječnički zbor-Podružnica Krapinsko-zagorska, Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju- Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Fakultet zdravstvenih studija Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, Hrvatsko društvo za pelviperineologiju, Hrvatsko društvo za ginekološku endoskopiju HLZ, Koordinacijski tim za promicanje dojenja KZŽ, Dom zdravlja KZŽ, Povjerenstvo HLK za KZŽ, Hrvatska komora primalja-Podružnica za KZŽ i Hrvatska komora medicinskih sestara – Podružnica za KZŽ.