U OB Zabok traje XXIV. tečaj “Kurt Semm”

U OB Zabok održava se „Kurt Semm“ – XXIV. Hrvatski poslijediplomski tečaj s međunarodnim sudjelovanjem.

Brojni stručnjaci iz cijele Europe okupili su se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana na XXIV. Hrvatskom poslijediplomskom tečaju prve kategorije ginekološke kirurgije i endoskopije
“Kurt Semm”.

U uvodnom dijelu ravnatelj Bolnice Tihomir Vančina poželio je svima dobrodošlicu, pohvalio iznimnu energiju profesora Kopjara, zahvaljujući kojem se to odvija već 24 godine, te zahvalio na angažmanu voditelju Odjela ginekologije i porodništva profesoru Rajku Furešu.

-Opća bolnica Zabok jedna je od prvih uvela endoskopiju u ginekologiji i kirurgiji i to nam predstavlja iznimnu čast. Ono što je najbitnije, dvadeset i četiri godine traju kontinuirane edukacije kako bi se pratio napredak medicine. Moramo ulagati puno energije kako bismo pratili promjene i medicinske trendove-kazao je ravnatelj te dodao da ga veseli što su sudionici ovog tečaja i simpozija iz cijele Europe.

-Ovdje sudjeluju specijalisti ginekologije koji uče operirati izravno u sali u kojoj se pokazuju najnovije metode i svi zajedno razmjenjuju znanja, iskustva i sklapaju prijateljstva, a sve na dobrobit naših sadašnjih i budućih pacijenata – poručio je Vančina.

Predsjednik tečaja i simpozija je profesor doktor znanosti Miroslav Kopjar, predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endoskopiju Hrvatskog liječničkog zbora, koji je prije 24 godine dao inicijativu da se ovakva edukacija održava upravo u OB Zabok.

-S ovom edukacijom krenuli smo prije puno godina kako bi pratili svjetske trendove u načinu operiranja. Tako su rezovi na trbušnoj šupljini od 5, 10 ili 20 centimetra danas u prosjeku svega 3 do 10 milimetara, kroz koje ulaze 5 milimetarski instrumenti kojima se onda radi čitav proces operacije, i to indirektno na način da operater gleda uvećani prikaz na ekranu- pojasnio je profesor Kopjar.

Ponosan što je baš u ovoj bolnici utemeljen poslijediplomski tečaj prve kategorije ginekološke kirurgije i endoskopije s međunarodnim karakterom “Kurt Semm” je i Rajko Fureš, voditelj tečaja i voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

-U našoj Bolnici još 1994. godine napravljena je prva laparoskopska histerektomija, samo pet godina nakon što je to u SAD-u prvi napravio svjetski poznati profesor Harry Reich. Moram s ponosom istaknuti da smo mi vrlo brzo, u maloj bolnici u Zaboku, uspjeli napraviti ne samo tu laparoskopsku operaciju nego i niz pionirskih brojnih drugih zahvata. Odjel ginekologije i porodništva OB Zabok afirmirali smo kao centar minimalne invazivne ginekološke kirurgije, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu svijeta – istaknuo je profesor Fureš te ponovno naglasio kako je ovo poticaj svima za daljnje usavršavanje.

Tečaj se održava od ponedjeljka, 27. studenog do petka, 1. prosinca 2023., polaznici će na njemu proći razne edukacije, pokazne vježbe, rad na modelima te asistirati na operacijama, a boduje se prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.